Israel 2012

 

När det gäller produktion, är Israel synnerligen framstående inom trädgård och jordbruk och handlar med hela världen. Vi fick se tio spännande företag under vår resa.

Gruppbild

 

Israeliskt bi i Alyssum

 

Saad-Assaf Flower bulb 
Odlingen på 10 ha låg som de flesta, inne i en kibbutz men bara ca 10 km från GAZA-remsan. I bakgrunden hördes artelleri-eld. Produktion av amaryllislök och Canna-rhizomer gjordes i nätväxthus mitt i öknen och ändå fanns markvärme.En lök delades i ca 35 delar, som efter stickning gav runt 25 smålökar. Från delning till salufärdig lök tog det 2-2,5 år. 1,7 milj lök gjordes per år, bla 28-30 cm, 30-32 cm. 

 

Schwartz i Ein-Habsor 
Företaget låg i samma ökenområde med 3 regndagar per år. 45 ha nätade växthus för odling och sommartid upp till 45o. Helt ”täta” hus vid export med luftslussar vid entré. Arbetar sedan  20 år med tyska Endish pelargonsorter. Många rotar snabbt. Har moderplantor till ca 80 sorter. Nya plantor varje år från rensat material. I elitplanthuset gällde kemisk bekämpning, men annars användes även biologiskt. Gula&blå plastsjok sattes upp och limmades därefter med roller = mer lättarbetat att sätta upp. 

 

Isaacsons i Sde Nitzan 
Ytterligare en odling i öknen i ett hett läge bara 7 km från GAZA resp. Egypten. Jobbar med olika förädlare som gör klätterväxter såsom Mandevilla, Dipladenia, Allamanda, Bougainvillea, mfl. Rotningstiderna var långa 6-7 veckor, med krav på undervärme även där och moderplantsuppbyggnaden tog 1 år, därför skiftade man bara vart 4:e år. Avhärdning är a och o vid leverans av dessa tropiska plantor, som man gjorde ca 2 miljoner av.

 

NetaFim i Hatzerim 
Bevattningsfabriken grundades 1965. Droppbevattning har inneburit en revolution för odling världen runt, speciellt i torra områden, eftersom 95-95% av vattnet kommer plantan till godo. Idag finns 13 fabriker i hela världen. Vi besökte nyckelfabriken som körde åretrunt på skift och med en stoppdag per år. Här gjorde deras specialdropp, sinnelikt konstruerad och som sen infogades i själva vattenslangen. NetaFim ligger inne i en kooperativ kibbutz, som har synnerligen god ekonomi. 

 

Ringel i Magshimim 
Magshimim grundades 1950 strax utanför TelAviv och betyder ”uppfyll dina drömmar”. I byn anlades 100 farmer på vardera 3 ha, varav Ringel var en. De var de första som började exportera pelargonsticklar och året var 1978. När moderplantor startades upp i Afrika, gick det inte att hänga med i kostnadsläget. Därför lades odlingen om till nisch-växter. Numera är Dianthus huvudkultur med egen förädling och sorter. Halva produktionen går på export, resten odlas till lokal marknad. 

 

Getzler i Kfar Bnei Zion 
Odlingen ligger mellan TelAviv och Haifa. Även produktion finns i Grekland för Europamarknaden.  Ytan är på 45 ha och produktionen inriktad på nisch-växter såsom Grevillea, dvärgcitrus, Calamondin, Gardenia, Jasminum, Adenium, myrten, olivträd, mm.  Specialinriktningen var ympade plantor. På platsen vi besökte fanns även ett garden center med hemförsäljning. Det som inte fanns i egen odling, köptes in från lokala odlare. Vi fick se fina exemplar av cyklamen som utplanterades som vinterplanta, även pensé fanns till salu. Julstjärnorna i Israel var dock helt bedrövliga.  

 

Hishtil i Afula 
Hishtil är en av giganterna bland israeliska odlare. Mer än 1 miljard småplantor säljs per år! Företaget ägs av en familj i andra generation. Produktion finns på fem platser, varav vi besökte två. Odling finns även utomlands. I Afula i norr sker odling på 40 hektar. Till Nordamerika säljs bara orotade sticklingar, medan Europa mest tar rotat. 70% består av kryddor, lavendel och perenner, medan resten är UPV och diverse grönsaksplantor. Mottot är bra service och tät kommunikation med kunderna.

 

Hishtil i Ashkelon 
Ashkelon ligger strax norr om GAZA-remsan. Anläggningen på 40 ha utan uppvärmning, är inriktad på grönsaksplantor, med specialité på ympning av bla tomat, gurka, paprika, vattenmelon, aubergine, basilika, mfl. Ympade plantor säljs främst för den lokala marknaden för att klara jordsmitta, vattenbrist och kunna få högre skördar. Egen patenterad ympmetod. Plantpriset låg runt 1 EUR. Även en ekologisk avdelning finns med eko-jord och enbart biologisk bekämpning. På frågan om tropiska cikador... var svaret att dom skulle man akta sig för att få in...  

 

Jaldety i Kfar Hanagid 
Jaldety söder om TelAviv var första företaget som drevs av den generation som startade verksamheten. Även deras barn var intresserade av att fortsätta. Ett jättefint företag med ordning och reda. Inriktad på ett 80-tal nisch-produkter såsom olika Thunbergia, Sedum, Coleus, Cymbalaria, flera perenner, mm. Säljer bara orotade sticklingar. 40% av odling görs på kontrakt åt andra firmor såsom Kiendzler/ProwenWinners, Volmary, Syngenta, mm. Jaldety som är ett relativt nystartat företag på 2 ha, drabbades hårt av Agrexcos konkurs i juli 2011, eftersom de stod för logistik och fakturering samt innehade exportcertifieringen. Men man har gått stärkt ut ur krisen och kunnat ökat sin försäljning. Trevligt företag som bjöd på fantastiska daddlar. 

 

Danziger i Mishmar Hashiva 
Alldeles bredvid flygplatsen i TelAviv ligger Danziger, det ledande exportföretaget på blommor. Idag drivs företaget av två bröder, vars föräldrar startade verksamheten. Man arbetar både med snitt, krukväxter och UPV. Sedan år 2000 finns även odling i Kenya på 50 ha med bla färdigvara av snitt bla Gypsophila. Danziger har också långtgående biotech satsningar med genteknik och ser stora möjligheter för framtiden. Inom UPV är Danziger stora på Bacopa, minipetunia, Alyssum från stickling, mm. Unikt är att man tillåter andra förädlare använda deras sorter och sälja dem under andra namn... Det har skett länge på frösidan, men inte när det gäller vegetativt material.